Houtskelet

In de zoektocht naar je droomwoning kom je op een gegeven moment op het punt dat je bedenkt wat voor huis dan het meest geschikt zou zijn. Aannemers staan erom bekend niet de meest innoverende mensen te zijn. Zelfs houtskeletbouw roept al vragen op. En dan heb ik het niet over de krakkemikkige, begin jaren ‘90 huizen. Die staan niet goed bekend en dat is logisch. Houtskelet in de vorige eeuw was vooral een goedkope manier van bouwen. Veel van deze woningen hebben hele stukken inmiddels vernieuwd.
Het principe is inderdaad eenvoudig. We hebben een fundering, daar leggen we balken op, we timmeren daar vloerplaten op en daar gaat een framewerk op van balken van acht centimeter dik. Tussen de balken komt isolatie en we sluiten het af met gipsplaat. Het betekent dat we moeilijk moeten doen als we iets willen ophangen zoals een zware spiegel, keukenkastjes of hangend toilet. De tussenverdieping is ook van hout met als gevolg dat je beneden alles kunt horen wat er boven gebeurt.
Tegenwoordig is houtskelet echter een stuk steviger. Daarvoor moet je eigenlijk denken aan een vliegtuigvleugel. Twee of drie staven met ribben in de vorm van een vleugel van een vogel is niet stevig, maar zodra je het bedekt met plaatmateriaal wordt het geheel ijzersterk en zelfs flexibel genoeg voor turbulentie in de lucht.
Datzelfde principe bereik je door je frame van iets dikkere balken te maken en er aan één kant al OSB (vlokkenplaat) tegenaan te zetten. Zo kun je in optimale omstandigheden in een werkplaats alle muren voorbereiden. Er zijn bedrijven die zelfs in die werkplaats er al elektrabuizen en de isolatie in aanbrengen. Iedere muur wordt zo ijzersterk en je bouwt veel en veel sneller. De isolatie wordt opgesloten tussen de OSB platen en die worden weer met gipsplaat bedekt. Het recept voor strakke muren.
Aan de buitenkant kan iedere gewenste afwerking komen. Metselwerk, panelen in alle soorten en maten en zelfs een traditioneel wit gestuukt boerderijtje kan zo een moderne binnenkant hebben.
Beneden en boven komt dan extra isolatie en een cementdekvloer en klaar is je oersterke, super geïsoleerde, houten woning. Wil jij op die plek een zware spiegel? Geen probleem; spijker in de muur en klaar is kees.
Het allerleukste van zo’n houtskelet woning is dat een volledige woning zo in één dag neergezet kan worden. Dat verkort de bouwtijd al gauw met een maand of drie en dat is kostbaar.
Doordat het tijd- en budget-besparend is terwijl je een supermooi en ijzersterk huis krijgt is één van de redenen waarom De Bouwontzorgers bij nieuwbouw al gauw kijkt naar houtskelet. Wij vinden het een aanrader.